Bra ekonomi i Sverige ger fler hotell – hur kommer det sig?

ByCarl-Jan

Bra ekonomi i Sverige ger fler hotell – hur kommer det sig?

Just nu har Sverige en relativt stark ekonomi, speciellt om man sätter den i relation till när finanskrisen var som störst för bara något år sedan. En bra ekonomi i Sverige gynnar alla branscher och så även hotellbranschen som just nu är den starkaste branschen i Sverige. De närmaste åren kommer det byggas nya och byggas ut etablerade hotell för omkring 20 miljarder kronor. Ett tiotal av dessa hotell byggs i Stockholm med omnejd.

När ett land har bra ekonomi går det ofta bra för företagarna. När det går bra för företag väljer de ofta att expandera. Expansioner och andra satsningar leder till fler möten med leverantörer eller potentiella samt etablerade kunder. Ofta befinner sig kunder och leverantörer i andra delar av Sverige eller till och med världen, vilket gör att företagare måste bo på hotell. Det är inte bara chefer som reser för att träffa kunder, även resande säljare får fler uppdrag och därmed fler hotellnätter.

Med en bra ekonomi hålls även fler konferenser och hotell är ett naturligt val, speciellt om konferensen kommer vara längre än en dag. När du arrangerar en konferens på ett hotell har du allt under ett tak, vilket underlättar som företagare.

En bra ekonomi i Sverige gör dessutom att privatpersoner väljer att resa oftare. Många svenskar reser inom Sverige under sin semester och väljer då att bo på hotell. Även en hel del turister kommer hit när ekonomin är bra, delvis för att deras eget land har bra ekonomi och man har råd att åka.

När företagare har råd att expandera samt när turister har råd att åka på semester och övernatta på hotell blir många hotell fullbokade. Detta leder till att det behövs fler hotellrum och eftersom hotellen är fullbelagda har de råd att bygga ut eller bygga nya hotell i kedjan. Enbart under januari månad i år ökade antalet uthyrda rum med 150 000 jämfört med januari 2010.

About the author

Carl-Jan